Zagreb, jesen u donjem gradu.

S krajem ljeta more zamjenjuje kontinent i gradovi u unutrasnjosti, logicno prvi grad o kojom smo odlucili pisati je Zagreb. Glavni grad Republike Hrvatske smjesten ispod Medvednicu do obala i uz obale  Save, je jedini zapravo, Hrvatski, veliki grad. Veliki grad u smislu infrastrukture, u smislu opremljenosti, u smislu europskih standarda izgleda i ponude grada. Svidalo se to nama ili ne, na srecu Zagrebu i nesrecu ostatku Hrvatske, jasno je da je predstoljnica centralizirane vlasti i gard u koji se, kao u nijedan drugi sustavno ulaze i sustavno razvija.

Danas smo prosetali od Glavnog kolodvora do Kaptola, a sutra se vidimo sa Gornjeg grada.

U razgledavanje Zagreba krecemo putem kojim dolazi najveci broj turista, odnosno svih vas, sa Glavnog kolodvora. Po izlasku iz zgrade Glavnog kolodvora ste na Trgu kraja Tomislava, popularno zvanom Tomislavcu, s njega preko, po meni naljepseg parka, u samom srcu grada, zelene oaze, Zrinjevca, idemo prema trgu.

Na glavnom trgu, Trgu bana Josipa Jelacica, docekuje nas sajam Hrvatskih zimnica, jedna u nizu manifestacija koje se odrzavaju u centru Zagreba a koje promoviraju Hrvatske proizvode, omogucuju proizvodacima laksi put do kupaca i poticu gradane na kupovinu kvalitetnih, domacih proizvoda.

Sa trgam vec opijeni mirisima i okusim domece hrane gdje bih drugo mogli nego na Dolac, glavnu trznicu, hraniteljicu Zagreba, najzivopisnije mjesto u gradu i nevjerovatno estetski promamljivo zbog vizure sa crvenim suncobranima, koji je iomako malu i omedunu povijesnom jezgrom grada Zgreba cine jos pitoreksnijom i zivotopisnijom.

N ulazu u trznicu, docekuje nas, tko drugi, nego prava Zagrebacka kumica.

S Dolca idemo na Kaptol, odnosno idemo posjetiti, Crkvu Uznesenja Blazene Djevice Marije, ili jednostavno Zagrebacku katedralu. Katedrala je glavno crkveno srediste i “biskupski grad”, postala je kroz povijest glavni Zgrebacki simbol i ujedno je najvisa gradevina u gradu. Uz Katedralu se jos uvijek vide povijesne zidine Kaptola.

Drugi dio povijesnog Zgreba cini Gornji grad ili Gradec, ali njega ostavljamo za sutra, a mi se kroz Tkallcicevu ulicu, najpopularnije setaliste i mjesto ispijanja kava, vracamo prema Trgu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *