Ukrajina-zemlja lada i zlata

Planirate li u Ukrajnu ili ako vas ovaj tekst inspirira na takvo nesto, naoruzajte se strpljenjem.
Prvi korak gdje ce vam trebati je vec sami ulazak u zemlju. Granica. S vise punktova nego li da ulazite u NATO vojnu bazu a vjerovatno i vise oruzja.
Na samoj granici ali i prelaskom iz jedne u drugu oblast, nesto kao zupaniju, rampe i do zuba, s kalasnjikovima naoruzana vojska, je normalna.
Dakle, normalna. Bez straha. Malo toga sto su trenutno u ratu, malo ostavstine o vanjskim i unutarnjim neprijateljima, stvore od ljudi paranoicare.
Osim sto izgledaju opasno i sto prvi susret s njima nikom, pa ni nama nije bio ugodan, zbog samog izgleda, jako su ljubazni i susretljivi.
Strpljenje ce vam trebati stalno, jer ceste su sve osim ceste. Rupe moglo bi se preciznije reci, najrazlicitijih fotmata, dubina i sirina. Cestama po ukrajni osim motornih vozila prometuju i ona na stocni pogon, uglavnom zaprezna kola, koliko god nevjerovatno zvuci ali cak i u zapadnom razvijenom dijelu zemlje je to uobicajan i normalan nacin prometovanja. Ne od kuce do stale ili polja, nego od grada do grada.
 
Nakon rupa i zapreznih kola ono sto fascinira su crkve, ogromne, sa pratecim objektima, jedna velika pa uz nju bezbroj malih, kapela ili cega vec. Raskos tih crkvi je nezamisliv. Zlato samo zlato. Toliko da nas ne navikle, po suncu doista bole oci od silnog bljestavila.
 
Kako sam u naslovu rekla Ukrajna je zemlja lada, dobro ne bas samo lada, svih vozila iz bivse im zemlje, nasljede iz majcice Rusije. I vecina auta na njihovim cestama je davno presla godine oldtimera, ili bolje receno, trenutka kada su trebali biti na otpadu.
 
Ukoliko cete trebati taxi on ce gotovo sigurno biti lada. Skripuca, poluraspadnuta, i malo ce vas bosti federi iz sjedala koja su davno odsluzila svoje, i dobro ste prodli ako se vrata normalno otvaraju i zatvaraju.
Ukrajince je vjerovatno nevolja naucila na beskonacnu reciklazu. Pa se tako auta sastavljaju iz vise njih, razlicitih boja i godista. I to se ne skriva. Ne prepituraje. Ono sto fali, jer se vjerovatno nema od gdje nabaviti nadomjesta se komadima lima, bilo kako zakucanima.
 
Gradovi, osim sto su infrastrukturno zapusteni su uredni i cisti. A Ukrajinci divni, ljubazni i susretljivi. Ne pricaju uglavnom engleski ali se trude a to je najvaznije.
 
Kako se razvija turizam, pogotovo na zapadu zemlje, smjestaj relativno ok mozete naci za pristojne novce. Nemojte ocekivati puno. Ipak pricamo o Ukrajni. Dovoljno da je cisto i uredno.
 
Fascinatna stvar iako za svjetom kasne stoljece bar su sustavi za zakljucavanje, tu imaju svu mogucu najmoderniju tehnologiju (opet ona ostavstina vanjskih i unutarnjih neprijatelja) cipove, sifre, vrata sa sto sistema za protuprovalu.
 
Ukrajna je zemlja gdje se puno toga moze vidjet i dozivjet. Ukrajna je zemlja potpuno drugacija od usminkanog zapada. Ukrajna je realna onakva kakva je. I zato svakom preporucam da bar dio uz zapadnu granicu, ako vas je strah unutrasnjosti posjetite. Vratiti cete se bogatiji za divno iskustvo.
Za kraj, u Ukrajni postoji najveci izbor vjencanica i zlatarni koji ce te igdje vidjet i isplati se, bar su 4 puta jeftiniji od zapada. Pa buduci mladenci, vikend u Ukrajnu 😊😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *