Sarajevo

Kad imate samo dva dana, ili samo dan, a dusa treba kompletan remont. Moj izbor je uvijek Sarajevo. Blizu, a dovoljno daleko i dovoljno egzoticno da napuni baterije, udahne novi zrak u pluca i ozivi covjeka.

Sarajevo je nekako posebno, drugacije i svoje, Sarajevo nije ni Istok ni Zapad ono je i Istok i Zapad. Na sred Baklana, u sred Europe, a tako orijentalno i egzoticno. S jedne strane cista Europa s druge Turska. Sve se ovdje moze vidjeti. Utjecaj zapada i neminovno zapadnjacke kulture izmjesan sa onom orijentalnom koja nije sojstvena ovim prostorima. Sve to ali i puno vise ovaj grad cine toliko posebnim.

Hodajuci ulicama sasvim sigurno cete imati dojam, na momente da ste u Istanbulu a na momente u Beću. Nevjerovatan spoj. A ljudi. Sarajlije su ljudi, saljivdije, svoji, humoristicni. Dobri i posteni. Posebno susretljivi, ljubazni. Raja iz Sarajeva kako kaze Zabranjeno Pusenje. Utjecaj svih kultura koje su se bas kod njih nasle mjesati ostavio traga na ljude, nikad boljeg i nikad pozitivnijeg, iako su za njima strahote rata i svasta nesto. Ostala im je otvorenost, prihvacanje razlicitosti, ostala im je ta sirina, i nakon teskih vremena taj faktor za preziviti, nezaobilazni humor.

Za vikend, naravno, Sarajevo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *