Rumunjska

Sad vec pod dojmom od Ukrajne i Moldavije u kojoj smo, zbog razocaranja ostali krace nego li smo planirali, krecemo za Rumunjsku.
Puni predrasuda i sa vrlo malo ocekivanja. Granica, ulazimo u Eu pa je pregled malo detaljniji. Strpljivo cekamo i rezimiramo dogadaje od proslih dana.
Netom nakon granice odusevljenje. Rumunjska je divna, obradena, seedena zemlja. Gotivo kao zapad. Rumunjska ocigledno jako dobro koristi clanstvo u eu i ono joj je pomoglo u napretku.
Vozeci se kroz neprekidne sume stajemo u pansionu/hotelu koje je zapravo skijaliste. Vrhunska usluga, tecan engleski, hrana od serviranja do okusa bez zamjerke i sve tri puta jeftinije nego li u Hrvatskoj.
Za Rumunjsku nemamo previse vremena jer nam je samo prolazak kroz nju na ruti za doma. Kasno navecer dolazimo u Cluj gdje imamo rezervirano spavanje. Ovdje se osjeti zapada. Shoping centri na koje smo navikli, poznate marke i nama poznati brendovi. Doma smo, skoro, dobro je.
Hotel odgovara kategorizaciji od 3 zvjrzdice, jedina zamjerka je sto su im adrese izmjesane, ulice cesto mjenjsju nazive pa je navigaciji jako tesko ista pronaci. No i to smo nakon malo gubljenja zivaca. Malo psovanja, uspijeli.
Nazalost odmah nakon budenja ideno prema doma. Da znam sto me svi zelite pitati; koliko ima Roma. Jako malo. Prva naselja Roma; i uopzorenja da je zabranjena prosnja po ulicama srecemo tek uz Madarsku granicu.
Ah ta divna Romska naselja, da divna arhitektura samo njima razumljiva a meni nevjerovatno zanimljiva, i fascinazna. Kako oni to izvode. Kuce su ogromne, skoro pa manje zgrade, puno katova, balkona, lukova, dodataka. Sve sam nek se vidi raskos. I jedan detalj. Moda valjda. Bezbroj krovova nasadenih jedan na drugi a obrubljenih limom koji je ispleten kao cipka. Nevjerovatna arhitektura i uopce ideja kako sto bolje nakititi kuce.
Ovje vec srecemo jako puno tablica iz austrije i njemacke, objasnjavaju nam da su to njihovi koji rade (citaj:prose) vani.
Jako puno je tu auta s probnim njemackim tablicama, pretpostavljam za preprodaju.
Opet granica. Madarska. Sengen. Jos jedno cekanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *