Ostrava ili O` strava

Ostrava je pomalo, kako joj ime prevedeno na Hrvatski kaže O strava. pomalo strasna. Pusta. Pomalo jeziva.


Strasna je pogotovo ako u obzir uzmemo da prema popisu stanovništva iz 2013-e ima oko 300.000 ljudi, a sira okolica koja gravitira prema Ostravi ima oko pola milijuna ljudi, sto je čini nakon Praga i njegove okolice, drugim najvećim urbanim područjem u Češkoj.

Ostrava je bila važno industrijsko srediste, zbog položaja u srcu nalazišta ugljena, međutim padom komunizma doživjela je snažne ekonomske promjene, industrije su rekonstruirane, a od 1994 potpuno ugašene.

Ostatci rudarstva, ne održavani pogoni, rudnici, nadzemni dijelovi rudnika vidljivi su na svakom koraku. I to dodatno, na mene je ostavilo dojam, straha, zapuštenosti. Pustoši. Kao da je vrijeme stalo i sve nestalo. Ljudi kojih bi po svim popisima i podatcima trebalo biti, jednostavno nema.

Ono sto se meni nameće kao logičan je, obzirom na doista pust grad, da su po kućama, da imaju male ili jako male prihode i da si ne mogu priuštiti izlaske.

Mi smo šetali Ostravom u petak poslije podne, gotovo cijeli siri centar i šetnja je trajala do ranih večernjih sati. Sve trgovine su već u 18 bile zatvorene. Svi kafići su prije 20 sati bili zatvoreni. Na glavnom trgu, negdje oko 19 sati, u trgovačkom centru, u samoposlužnom restoranu je bilo samo ns dvoje i Kinez koji jedva čeka da pojedemo da može zatvoriti.

U cijelom centru, smo ukupno sreli ne vise od 10 ljudi, i uglavnom stranaca, koji su se bas kao i mi, čudili kako da nikog nema i da je sve već zatvoreno.

Svako putovanje, svako otkrivanje nečeg novog, čovjeka obogati, bar za novo iskustvo. Ostrava je lijepa, na rijeci Odri, vidi se da se trgovi, ulice i parkovi održavaju, da se ima novogradnje, cista je. Ali i dalje pomalo zastrašujuća, ako vam je usput obavezno je posjetite. Nažalost putovanje u samu Ostravu da bi je vidjeli i doživjeli, ne mogu vam preporučiti, Duže od par sati naprosto nemate sto raditi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *