Mrtvo more

Mrtvo more ili more smrti, smjesteno na bliskom Istoku izmedu Izraela i Jordana, zapravo uopce nije more, nije mrtvo, a najmanje je opasno po zivot.

Mrtvo more, odnosno, slano jezero, koje napaja rijeka Jordan je najveca svijetska depresija i ujedno najniza tocka na zemlji na koju covijek ima priliku stupit. Povrsina jezera je na oko -400 metara, dok je dubina jezera jos nekih 400-tinjak metara, sto znaci da seze  ukupno 800 metara ispod razine mora.

Mrtvo more, odnosno jezero je nastalo tako sto, zbog toga jer je depresija,  voda iz njega ne otice, te se sve ono sto rijeka Jordan stoljecima donosi do njega, soli , minerali taloze, dok se istovremeno nalazi na podrucju pustinjske klime gdje su ljeti uobicajne temperature preko 40 stupnjeva Celzijusovih i nasproso velika kolicina vode isparava.

Upravo to je Mrtvom moru vec destljecima veliki problem, zbog vodoopskrbe Jordana i Izraela, znatno manja kolicina vode od potrebne uspijeve doci do Mrtvog mora,  a uslijed velikog ispravanja, kako kazu neke analize godisnje mu se razina smanjuje za puni metar.

Postotak soli u Mrtvom moru je cak 33%, za usporedbu, Sredozemno more ima 3% soli.  Iako ima toliki postotak soli, a ime mu to sugerira, ono zapravo bioloski nije mrtvo. ali je ograniceno na razlicite mikroorganizme i anaerobne bakterije.

Ono sto ga cini divnim, osim svih gore navedenih cinjenica i posebnim je to, sto ne mozete potonuti. Lezite i uzivate. Istina nije pogodno za plivanje zbog prevelike gustoce, ali vas drzi na povrsini, pusta da uzivate i ujedno vas ljeci.

Njegova neosporna ljekovita svojstva, upravo zbog visokog saliteta su poznata oduvijek i upravo je to ono mu je dovodilo najveci broj posjetitelja. Kako kazu, izuzetno je pogodno za sve kozne bolesti. Takoder ljekovito blato koje se nalazi na dnu Mrtvog mora su jos stari Egipcani koristii za balzamiranja mumija.

Mi smo kupili kozmetiku, kreme, setume, blato sa Mrtvog mora i da sto se odamah da primjetiti da je struktura drugacija od uobicajnih takvih proizvoda i ono sto smo do sada isprobali, nam se svida.

Svakako po izlasku iz Mrtvog mora na kozi ostaje prilican sloj soli i ako ga zelite zadrzati na sebi, iz bilo kojeg razloga, nikako se ne preporuca duze od par sati zbog mogucnosti jakog isusavanja koze.

Mozda je sada idealno vrijeme da posjetite Mrtvo more, kad kod nas stize tmurna jesen, a u Izraelu je jos uvijek  vruce, mozda je pravo vrijeme da legnete na more opustite se i istovremeno ljecite. Mozda je vrijeme za sve to ali i mazanje blatom. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *