Moldavija

Obradena beskrajna polja, idila za oci. To je bio moj prvi dojam o Moldaviji. I dosta dok smo se vozili iz Ukrajne do Kisnjeva, cesta je bila ok, za razliku od onih Ukrajnskih, sve je tako obradeno, drvoredi oraha uz put, tako ljepo i idilicno. I prvi restoran u koji smo stali, doimao se i bio je nekko svjetski. Ocito jedni takav u zemlji.

 

 
 
Do trenutka kada smo poceli sretati ljude na poljima. Rucno, sve se u tu obraduje rucno. Nema strojeve ni mehanizacije. Ljudi i njihove ruke.
 
Kisnjev tako velik, sagraden da prijeti i dokazuje moc, a tako pust i pomalo jeziv. Prazan grad. Grad duhova. A sve ogromno. Sve veliko. Sve za bezbroj ljudi, samo nigdje covjeka.
 
Kisnjev je jedan od onih gradova koje su u ne tako davnoj proslosti, dobro ne ni tako bliskoj, gradili oni veliki vode. Tu ce biti grad. I daj da je sve vece nego kod susjeda. Nek ulica ima 8 traka bez obzira sto su nam i dvije previse. Nek je park sto duzi, sto siri, sto prostraniji. Nema veze sto ga nema tko koristiti.
 
Kisnjev osim sto je pomalo zastrasujuci, moj dojam je bila opasnost na svakom koraku. Ne osvjetljeno, uvuceno. Sve osim tog glavnog parka ispred zgrade vlade, koja je veca od bjele kuce, je zapusteno, polu sruseno. I na nista se tu ne mozete pouzdati ni osloniti.
 
Jer hotel koji smo mo rezervirali s 4(!) Zvjezdice, je imao televiziju po kojoj je netko sarao cavlom. Posteljinu sa zakrpama. Wc cemo zaobic i netom ukradeni ruter za internet i da klimu kojoj je ukraden daljinski pa se nije mogla ugasiti.
 
Kako smo bili u samom centru i trznica nam je bila u neposrednoj blizini. Strasno iskustvo. Ponajprije steasan miris. Dojam da si stalno na meti klisara koji te zele opljackati, mozda ne zele ali takav dojam ostavljaju.
 
Kisnjev je zapravo odraz onog sto Moldavija je, nazalost kako kazu sve statistike, najzaostalije europsko gospodarstvo.
 
Moldavija nije ostavila dobar dojam na mene ali tko zna mozda joj jednom pruzim novu sansu. A vi ukoliko idete u Moldaviju, nikako bas nikako ne jedute sladoled. Jer ono sto oni smatraju sladoledom je cudan margarin s razlicitim preljevima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *