Mljet-vikend u zelenilu i izolaciji

Ljeto je stiglo, pa vam  za vikend preporucamo kupanje, odmor i punjenje baterija u izolaciji. I ne za to vam nece biti potrebno otputovati negdje daleko, sve to imate na nasem najjuznijem otoku, Mljetu, vec odavno poznatom po netaknutoj prirodi i epitetu najzeleniji otok.

O posebnosti Mljeta, dovoljno sam po sebi govori podatak da je 1/3 otoka Nacionalni Park, i to prvi Hrvatski otocni Nacionalni Park. Vecina turista upravo zbog Nacionalnog parka posjecuje otok, pa ga nikako nemojte zaobici ukoliko se nadete na Mljetu. Jezera koja zapravo nisu jezera nego posebno uvuceno more, otocic sv.Marije u sred Velikog jezera, staze oko jezera za biciklizam i setnju. Mir i spokoj. to ne zelite propustiti ovog ljeta, uvjerena sam.

Do Mljeta mozete, gotovo bi se moglo reci jednostavno, trajektom iz luke Prapratno na Peljescu, par kilometara od Stona ili iz Splita i Dubrovnika katamaranom. Ako ste vec na odmoru, negdje uz more, u blizini Splita ili Dubrovnika, otidite na izlet na Mljet, necete pozaliti.

Mljet vas i izvan granica Ncionalnog parka, itekako ima cim oduseviti.  Obavezno se provozajte kroz zelenilo cijelog otoka, udahnite nevjerovatno cist zrak, posjetite Splunaru sa pjescanim plazama, uvalu Blace-Limuni prirodnu lagunu, te uvalu Sutmiholjsku otvorenu sve do Italije, beskonacan pogled u more. Fantazija.

 

Za kraj, jedna dobra, odnosno losa vijest, kako za koga. Mobitel, signal, internet i slicno, na Mljetu zaboravite. Takoder imajte na umu da doktor i ljekarna rade specificno, u samom sredistu otoka pa vam savjetujem sve nuzno da nosite sa sobom. I pazite s vodom, na Mljetu nema pitke vode ni vodovoda, pa se ona cuva kao zlato.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *