Lviv-Lavov Ukrajna

Grad u Zapadnoj Ukrajni samo 80-ak kilometara udaljen od Poljske granice, pa je stoga i turisticki jako dobro razvijen.

Ono sto je gotovo nezaobilazno kako u samom Lavovu tako i u ostatku Ukrajne gdje god se nesto, posebno crkve, moze obuci u zlato nikako to ne propustaj.
Lavov je grad po mjeri covijeka ali i turista s dovoljno znamenitosti i zanimljivih sadrzaja a opet ne pretpan turistima.
Da se isjeti utjecaj zapada i da ga malo dijeli od Poljske, kojoj je cak kroz povijest i pripadao vidi se na svakom koraku. Od uvezenog zapadnjackog stiha za modu, preko razvijanja turizma u vidu ponude, i mnogo brojnih suvenirnica pa do restorana koji su u samom centru grada, svako sa svojom pricom, prica i ponuda za sebe.

Ono sto se mene posebno dojmilo u Lavovu jer orginalnost, na svoj nacin sve to prezentiraju, te su tako ocuvali znatan dio tradicije i onog sto Lavov i Ukrajna jesu.
Grad je dovoljno mal da se sve ono vazno moze obici pjeske i to je draz. Upiti svaku ulicicu i kutak svojim cipelama.
Mastoviti su, te se tako u svakoj ulici oko glavnog trga mogu vidjeti razni ulicni performeri, umjetnici, plesne grupe i slicno.
Jako cist, pun klupa i cvijeca. Jednom rijecju. Romantican.

 

 

Ako idete u Lavov nikako ne propustite posjetiti trznicu, ja sam inace fan trznica, to su zive slike grada. Na otvorenoj u samom centru ima svakojakih suvenira i ponuda joj i jeste uglavnom orijentirana na turiste. Ona druga, svega ulicu dalje, polu natkrivena najvaznije je mjesto opskrbe ali i najzivopisnijih nacina kako cuvati hranu, bez rashlanih vitrina. Brzina kojom tjeraju muhe s mesa i ostalog sigurno bi mogla proci kao disciplina na olimpijadi.

Osim trznice, glavnog trga i zgrade Opere koje je ne moguce zaobici svakako posjetite srednovjekovni restoran u dvorcu (dvorac je smjesten uz sam ulaz u centar grada)

Gdje cete uz nevjerovatno dobre mesne specijalitete moci uzivat i u svim spravama za mucenje.Bilo da im se zelite samo diviti ili mozda jesti u kavezu za mucenje. Konobari ambijent, sve je bas u srednjovjekovnom stilu sa pregrst orginalnih djelova iz tog doba i upravo je najzivopisnije mjesto srednjovjekovnog Lavova.
Kucu piva Pravda na samom trgu i s druge strane kucu Kave. Mljevenje, proizvodnja, suveniri, tisuce vrsta kave i mirisa na jednom mjestu. To morate vidjeti.
I za kraj, mene su odusevile mini tvornice lizalica, ima ih na vise mijesta u samom centru gdje mozete glesati svoju najvecu lizalicu u zivotu kako nastaje, kupiti cak vrucu jos ili jednostavno samo kroz staklo uzivati u caroliji nastanka tako divnih bombona, lizalica i sl.
Poseban grad nevjerovatno romantican. Posjetite ga dok ga ne otkriju horde turista. Dok ga jos mozete osjetiti u izvornom duhu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *