Lastovski fumari inspirirani su španjolskim pritajenim minaretima

Piše: Velinka Buljan

Graditeljska vizura otoka Lastova upečatljiva je po originalnim dimnjacima koji poput nakita krase svaku kuću. I baš poput nakita, mogu mnogo reći o vlasniku. Priča o dalmatinskim, prvenstveno najpoznatijim lastovskim fumarima, kreće od falkuše kojom su dalmatinski ribari išli u Portugal i Španjolsku nastojeći oživjeti stanište srdela koje su jedno vrijeme “nestale” iz Jadrana. Tamo su Mauri, stoljećima bježeći pred kršćanima i protiveći se pokrštavanju, na svoje kuće stavljali dimnjake koji asociraju na minarete. Poznati su, primjerice, Granadini dimnjaci. A Granada, pak, onako zgurana u brdu, na prvi dojam podsjeća na Lastovo. Uz tehniku soljenja srdela, Dalmatinci su donijeli i te neobične dimnjake koje su s vremenom prilagođavali svojom maštom. Kako se može od Lastovljana čuti, dimnjacima se kontinuirano usavršavao dizajn nastojeći da što bolje “vuku”, odnosno da hirovite promjene vjetra ne vraćaju dim u ložište. Izgledom fumara gazda kuće obznanjuje svoje imovinsko stanje i šalje poruke susjedstvu. Prepričava se da su neki gradili fumare nalik na susjeda, no simboliku čestih motiva – poput šesterolatičnog cvijetnog vijenca ili kugle na vrhu fumara, nismo uspjeli saznati. No rogovi ili bukara (vrč) na vrhu fumara svakako daju mašti na volju za okarakterizirati susjeda. Na samom Lastovu o njihovim fumarima nismo uspjeli mnogo saznati, osim da je svaki jedinstven, dva jednaka nemoguće je naći. Ili da postoji priča kako potječu od Turaka, na koju nerado odmahuju glavom, vjerojatno s pravom jer Lastovo nikada nije bilo pod Turcima.

 

2 Replies to “Lastovski fumari inspirirani su španjolskim pritajenim minaretima”

  1. Poštovani,

    Da ste za priču o Lastovskim fumarima tražili turističkog vodiča jedinog za otok Lastovo i vlasnicu jedineTurističke agencije Mezzomondo, doznali biste istinu i Turci na otok Lastovo nikad nisu bili, to je uvreda za Lastovce i Lastovke. Ukoliko želite da Vaš tekst ima autohtonu vrijednost i ubuduće bilo što vezano za Naš predivan otok, možete mi se javiti, bit će mi zadovoljstvo.
    S poštovanjem Meri Glumac

    1. Postovana gospođo Glumac,
      svaki calanak objavljan na nasem portalu je autorsko djelo autora istog, clanak koji je Vama sporan je napisala gosp. Velinka Buljan i ona ce Vam odgovoriti na Vas komentar, a cu vas uskoro kontaktirati u sklopu price o Lastovu za intervju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *