Kreta-Grčka

Otok kojim su vladali Minojci, stari Grci, Rimljani, Dori, Mlečani, pa i Turci, jedno je od omiljenih mjesta za ljetni odmor na Sredozemlju. Osim toga, Kreta je poznata i kao ‘Otok bogova’, mjesto na kojem je rođen Zeus, vrhovno starogrčko božanstvo, ali i po legendi o Minotauru, mitskom biću koje je živjelo u labirintu.
 

 Kreta, najveći grčki otok i peti po veličini u cijelom Sredozemlju, jedno je od najpopularnijih odredišta u Grčkoj. Čak 15 posto svih dolazaka u Grčku dolazi preko morske i zračne luke u glavnom gradu Heraklionu.

Ovdje ćete pronaći brojne plaže, uvale i poluotoke na tisuću kilometara dugoj obali, pogotovo onoj sjevernoj, dok vas s južne strane otoka možda još uvijek čekaju turistički neotkriveni dijelovi isprekidani poljima lubenica ili drveća naranača.

Za one željne odmora Kreta nudi pregršt usluga, od luksuznih hotela, bazena i sportskih terena do obiteljskog smještaja i kampova, a za one koji više vole istraživati kulturne znamenitosti, minojske palače u Knossosu ili Phaestosu zadovoljit će svačiji ukus.

 

Klima je vrlo ugodna, najhladniji su prosinac, siječanj i veljača, iako se i tada temperature uglavnom ‘drže’ iznad 10 °C. Već s travnjom dolaze prve topline, a i more se približava temperaturama ugodnima za kupanje. Svibanj označuje uvod u sezonu, koja se zahuktava do vrhunca u kolovozu, kada su i vrućine najveće, s prosjekom najviših dnevnih temperatura iznad 30 °C.

Različita razdoblja donose svoje prednosti i nedostatke, s obzirom da je Kreta tijekom ljetnih mjeseci vrlo živa, puna događaja, dok je u proljeće i jesen mnogo mirnija, a mnogi kažu da ju se tek tada može istinski doživjeti. Vrlo je popularna i kao odredište za brojna maturalna i apsolventska putovanja mladih iz čitavog svijeta, gdje zabava traje do jutarnjih sati.


Preuzeto s:https://www.putovnica.net/odredista/grcka/kreta

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *