Koliko vrijedi Hrvatska putovnica danas?

 

Prema najnovijoj listi Haneli & Partners, koji svake godine provode ovo istrazivanje, Hrvatska putovnica vrijedi vise nego ikada, dok su neke desetljecima poznate putovnice, kao one s kojima se moze svugdje, kao Njemacka, skinute s trona. Da, i to se cudo dogodilo.

Po najnovijoj listi, objavljenoj prije nekoliko dana, Prvo mijesto dijele Japan i Singapore sa 189 zemalja u koje mogu bez vize, druga je Njemacka sa 188, trece mjesto dijele Danska, Finska, Francuska, Svedska, Spanjolska i Juzna Koreja sa 187 zemalja, 

Hrvatska je ovog puta na 16. mjestu, dok je prosle godine bila na 21. i sada mozemo u 169 zemalja bez vize

Dok nasi susjedi i malo dalji susjedi  stoje ovako;

Srbi mogu u 130 zemalja bez vize i nalaze se na 36. mjestu; Makedonci 125 zemalja, 40. mjesto;  Crna Gora 123 zemlje, 42. mjesto; Bosna i Hercegovina sa 118 zemalja drzi 46. mjesto;  Albanija je samo za mjseto losije rangirana od Bosne i Hercegovine te je zauzela 47. mjesto sa ukupno 114 zemalja u koje mogu bez vize.

Zadnje, odnosno 102. mjesto dijele Afganistan i Irak sa svega 30 zemalja u koje mogu bez vize, a tek neznatno ispred njih su Sirija i Somalija na 101. mjestu sa 32 zemlje u koje mogu bez vize.

Hrvatska putovnica, realno i ne vrijedi previse, u regiji mozda jesmo najbolji ali su u Europi tek Rumunjska i Bugarska losije od nas i to malo. 

Cijelu rang listu mozete pogledati ovdje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *