Kina uvodi nadzor i bodovanje svakog gradanina!?

Sto se to dogada s Kinom? Svi koji smo malo bolje upoznati sa situaciom, pogotovo politickom u Kini mogli bi reci, nista novo niti iznenadujuce.

Medutim, je li vec odavno proslo vrijeme kada smo se svi skupa trebali zapitati, sto se dogada s nama, sa svijetom, kuda ovaj svijet ide i gdje je granica, najbolje govori situcija bas iz Kine ovih dana, a kako prenose brojni svjetski mediji.
 
O cemu se to u Kini radi? O kontroli, apsolutnoj kontroli svakog gradanina, a pomocu najmodernije tehnologije. Projekt je to kako se navodi, na kojem niz kompanija uz nadzor Kineske vlade vec godinama radi, te ponosno poručuju, taj sistem ce “dozvolit će vjerodostojnima da slobodno šetaju svugdje, dok će diskreditiranima otežati da naprave ijedan jedini korak”.
 
Da Kina nije spremna prihvatiti odstupanja od svojih strogih pravila, da ne toleriraju bas razlicitost misljenja, da su davno ogranicili pristup informacijama svojim gradanima, cak i cenzurom najpoznatijeg svjetskog pretrazivaca googla nije novost.
S druge strane nije novost da je Kina vec godinama na putu da postane najjaca svjetska ekonomija. Nije novos ni tajna da vecina svjetskih korporacija ima svoje pogone u Kini i da gotovo sve sto kupijemo je proizvedeno u Kini.
 
Nije tajna ni novost da Kina ulaze ogromna sredstva u inovacije i nove tehnologije i da su tehnoloski trenutno najrazvijeniji na svijetu. Nije tajna iako se ne govori na glas da smo svi ovisni o Kini i da nas sve, da hoce, moze pojesti za dorucak, u svim sferama razvoja drustva.
 
Kad se sve uzme u obzir ne bih nas trebalo iznenaditi sto jedna takva zemlja, sa svojom ekstremno razvijenom it industrijom ce se pozabaviti nadzorom svakog gradanina. Ipak. Gdje to sve vodi. Hocemo li zaista zivjeti zivote likova u crticima pomno pateci da ne napravimo prijestup. Ne izustimo ime vlasajuce partije ili u bilo kom smislu kritiziramo drzavu.
Imali li smisla da ne smjemo popiti pivo jer cemo zaraditi negativne bodove a onda ce nam se oni odrazavati na posao, kreditnu sposobnost, odnosno sve segmente zivota.
 
Gdje je nestao covjek? Gdje je nestalo pravo na zivot? Je li ovo svijet koji smo razvijali? 
Je li ovo bio cilj, najmodernije i najsofticiranije robstvo? I koliko bodova ce u Kini, a poslije moguce i u ostatku svijeta vrijediti svaki nas zivot?
 
Konkretno ono sto kina razvija izgleda ovako. Cijela drzava. Svaki kvadratni milometar pokriven je nadzornim kamerama, ukupno 200 milona CCTV sa sustavom prepoznsvanja sto radimo, gdje se krecemo s kim se krecemo.  Aplikacije koje imaju na pametnim telefonima takoder postaju dio sustava koji se boduje. 
Sustav se u direktnom vremenu osvjezava, pa bi to moglo izledati ovako. Kupio si pivo, -2 boda, upravo si se javio na ulici nekom omrazenom vladajucima -5 bodova. Ides na posao +1 bod, poslije posla setas s djetetom u parku jos 1 plus bod. Navecer predajes papire za odlazak u inozemstvo. Zao mi je, nece moci. Imate previse negativnih bodova.
 
S druge strane moci ces paziti sto radis i skupljati samo pozitivne bodove, onda ces imati povlastice, moci ces dobiti dobar posao u javnoj sluzbi, povoljan kredit, ici na putovanja, spavati jeftino u skupim hotelima.
 
Jasno kao dan, shvatiti ce te da vam se samo pozitivno bodovi isplate, poceti cete paziti kako se ponasate. Biti cete najbolji roboti, a mi cemo vas nagraditi, ovako to stoji u glavama Kineske vlade. Znate ne isplati se biti nista drugo nego ono sto mi zelimo.
 
Ovaj svijet nepovratno ide k vragu. Korak nas dijeli od prve digitalne diktature. Ne zvuci dobro? Ni ne moze zvucat dobro, nesto sto je zaista strasno. Strasno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *