Jeruzalem

 Jeruzalem, grad koji pripada dvijema zemljama, Palestini i Izraelu i grad koji je sveto mjesto za najvece tri svjetske monoteisticke religije. Moze li vise od toga? Ne moze! Posebno mjesto, poseban grad, posebna kultura, tradicija i povijest. Svijet u malom, gotovo toliko poseban.

Pripremajuci se na odlazak u Jeruzalem,  dosta mi je stvari visilo u glavi, nije mi bilo jasno i nisam mogla zamisliti kako zapravo izgleda, kada su tri sveta mjesta za sve tri najvece monotesisticke religije metara jedno do drugog, ima li sukoba, koliko, ako nema kako je to moguce. Naravno kao i svatko nosila sam predrasude iz naseg okruzenja. Sto se pokazalo potpuno promasenim.

Pa krenimo redom, Jeruzalem se dijeli na novi i stari grad, a stari grad na cetri cetvrti, Krscansku u kojoj se nalazi bazilika Isusovog groba i ulica Via Dolorosa, Muslimanska cetvrt cije ulicice vode do velicanstvene Damije Al-aqsa izgradene 691. Zidovska cetvrt sa Zidom placa- simbolom povratka zidovskog naroda na Zionsko brdo, te Armenska cetvrt, u kojoj  se nalazi vjerski i kulturni centar njihovog patrijaha.

Bazilika Isusova groba

Prolazak kroz Jeruzalem, bilo kojom ulicom na covijeka ostavlja poseban dojam, nisam sigurna kako da vam to ispravno prenesem, ali naprosto posebna energija vlada tim ulicama, posebno ozracje. Naprosto sama cinjenica, da se tu dnevno izmjenjuju gomile ljudi, razlicitih vjera u molitvi, u nadanjima, u zeljama, stvara to posebno ozracje. Nema mjesta na svijetu na kojem se istovremeno toliko ljudi moli.

Ulice Izraela su fascinatne, mijesaju se tri religije sa svojim kulturnim nasljedem, mjesaju se suvenirnice svi njih, mjesaju se mali ducani, posebni, pomalo orijentalni. Pomalo svjetski, i pomalo tradicionalni. Spoj svega ne spojivog. Fascinacija na djelu.

suvenirnica

trgovina zacinima

Bazilika Isusova groba

Nalazi se u Krscanskoj cetvrti i najsvetije je na svijetu mjesto za Krscane, a smjestena je u samom sredistu starog grada, na mjestu gdje se nalazila Golgota, mjesto gdje je razapet Isus Krist. Iako se Krscanska Crkva dijelila na manje i vece zajednice, koje su na neki nacin postale Crkve za sebe, i da je svim njima ovo jednako sveto mjesto, ovdje vlada status”q” sto znaci da nema ni jedne Katolicke zajednice koja je ovdje “glavna” ili manje vrijedna, naprosto se sve toleriraju, ali mozda najvise toj tolerantosti doprinosi nacin na koji se osigurava ova Bazilika, a on je sljedeci; sveto mjesto cuvaju Katolici, Pravoslavci i Zidovi, a cuvari vrata i kljuceva Bazilike su Muslimani.

Iako sluzbeno kazu, da je jedino mjesto u Jeruzalemu koje se ne smije fotografirati, kako vidte pravila nisu toliko stroga pa smo je mi uspijeli ovjekovjeciti za vas.

Džamija Al-aqsa

Ovo je muslimanska treca po vaznosti, damija u svijetu, nakon onih U meki i Medini. Iz vana, a nazalost to je sve koliko smo mogli vidjeti je impresivna, velika, do detalja savrseno uredena, sve na svom mjestu, sve kako treba. Bez zamjerke. Ono sto je nas razocaralo, a moglo bih i sve vas, je da, ukoliko niste Islamske vjetoispovijedi je nazalost necete moci vidjeti iznutra. Dakle samo je muslimanima dozvoljen ulazak. Za utjehu i vama i nama, bar slike njene velebne vanjstine imamo.

 

Zid plača

Nalazi se u Starom gradu i drugi naziv mu je Zapadni Zid, na kojem se nalazi Zidovski hram. Naziva se Zid placa, zbog zidovskog obicaja naricanja tijekom Tisha B’av, godišnji post, kada vjernici oplakuju uniStenje Hrama, kojeg su 70′ godine n.e. u potpunosti uniStili Rimljani. Ovdje dolaze Zidovi kako bi se molili i meditirali.

Prije ulaska u podrucje Zida placa, zene i muskarci se moraju odvojiti, te na odvojemom dijelu zida, svaki spol za sebe mogu moliti. Vazno je oprati ruke, te za muskarce obavezno staviti bijelu kapicu, koju ce  te dobiti besplatno.

Najvaznije, uz zid placa Zidovi tradicionalno stavljaju svoje papirice sa zeljama, nikako nemojte proustiti ni vi to napraviti. Nase zelje su ostale tamo, pa cemo vam javiti rezultate.

O nasem odusevljenju Jeruzalemom, dovoljno govori recenica koju smo na glas izgovorili svi; Vratiti cemo se !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *