Dobrodošli u Izrael, Eliat i Crveni Kanjon

Izrael, odnosno, službeno Država Izrael, bliskoistočna je dražava smještena na jugoistočnoj Sredozemno mora i sjevernoj obali Crvenog mora . Graniči s Libanonom  na sjeveru, Sirijom na sjeveroistoku, Jordanom na istoku, Palestinskim područjima Zapadnom obalom i Pojasom Gaze na istoku i zapadu te Egiptom na jugozapadu. Izrael ima geografski izrazito raznovrsne značajke unutar svog relativno malog teritorija. Izraelsko gospodarsko i tehnološko središte je Tel Aviv, dok je sjedište državnih institucija u glavnom gradu Jeruzalemu.

Nakon osnovnih činjenica u uvodu, s kojima smo i mi krenili na put, da vidimo kako je naše putovanje izgledalo, što nas je dojmilo, kako smo putovali, što smo sve vidjeli. Odmah na početku želim reći da je današnji tekst o našem putovanju u Izrael posvećen dijelu putovanja koji bismo mogli nazvati Eliat i Red (Crveni kanjon) u ostalim tekstovima cete imati priliku videti još Jeruzalem, Mrtvo more, ma svašta.

Pa krenimo. Polazna stanica Budimpešta. Povratna katra iz Budimpešte za Eliat nas košta oko 50-ak eura. Već na aerodromu primjećujemo znacajan broj Židova, koji cekaju zajedno s nama avion, odlaze doma, odlaze moliti, prvi put posjecuju zemlju iz koje potjecu, dakle ima razlicitih prica, ali svima je zajednicko da vrijeme cekanja uglavnom krate molitvom.

Pogled na Izrael iz aviona

 

Slijećemo u Eliat, odnosno pri dolasku na carinu postaje jasno zasto slovi za zemlju sa jako visokim standardima sigurnosti, pregled je jedan, od sigurno najdetaljnijih koje ste vidjeli, na odlasku iz Izraela, pokazati ce se kasnije, pregled je jos detaljniji i precizniji. No vartimo se sada nasem dolasku.

Eliat je najuzniji Izraelski grad, smesten između Egipatskog sela Taba i Jordanaskog grada Akaba.

Pogled iz Eliata na Jordan.

Ono sto je nama odmah palo na pamet, a vjerujem da bi i vecini vas je, mogli bismo mi malo do Egipta ili do Jordana, pa smo se dali u raspitivanje i informiranje. Ne, iz Izraela ukoliko ne zelite biti potpuno opeljeseni i ocerupani, nemojte nigdje. Ovaj put ste samo u Izraelu, za ostalo ce biti bolje i isplativije ponovni put u Egipat ili Jordan. O cemu se zapravo radi, Izraelci naplacuju izlazak iz zemlje, pa vam Egipcani i Jordanci naplacju ulazak u njih iz Izraela,  pa vam onda opet Izraelci naplacuju ulazak. Takva egzibicija bih vas kostala puno vise negoli ce vas kostati ponovno putovanju u zemlju koju zelite posjetiti.

Dakle ovaj put smo samo u Izraelu. Iz Elita, jer ne mozemo mirovati, odlucujemo posjetiti Crveni kanjon, udaljen je svega 15-ak do 20 km, po mojoj procjeni i po onom sto su nam rekli. Za doci do tamo imamo dvije opcije taksijem, koji nije bas jeftin ili javnim prijevozom, koji ima relativno cesto i kosta oko 1 euro po osobi, sto je sasvim dobra cijena.

Crveni kanjon

Samo dolazak na Crveni kanjon, oklolni krajolik, kanjon koji se zapravo ne da opisati koliko je sektakularan, je vrijedan svog skitanja, raspitivanja, trazenja prijevoza i sl. Ulazak je besplatan, sto je svakako veliki plus turistickoj ponudi, te se na svakom koraku vidi velika briga o posjetiteljima, o sigurnosti, o svemu se vodi racuna, Pun je kanjon tabli koje vas usmjeravaju, objasnjavaju gdje idete, sto gledate, sva mjesta koja su imalo sporna ili manje pristupacna su opremljena drzacima za ruke, stepenicama i sl. 

Kako je tesko naci prave rijeci kada treba opisati nesto doista posebno, mi smo vam pripremili dosta fotografija da se mozete sami uvjeriti u carobnost mjesta. I da, obavezno obratite pozornost na velicinu covijeka u usporedbi s velicino kanjona.

Iz Crvenog kanjona se vracamo umorni ali sretni, trajao je obilazak sugurnih 4 do 5 sati, i to aktivnog hodanja, gledanja, zelje da sto vise i bolje osjetimo i upamtimo. 

Polagano se spremamo za spavanje i Mrtvo more te Jeruzalem, prije napustanja Eliata, svakako ce vam koristiti informacije koje smo u meduvremenu saznali. Izrael je jako skup, bas skup, po nasoj procjeni cijena u Eliatu cak do 5 puta skuplji od Hrvatske, te je alkohol posebno skup sport, pa ga izbjegavajte jer cete jednu pivu platiti i do 80-ak kuna. Dalje cjenkanje, cjenkanje i samo cjenkanje. Izrael je takva drzava, Izraelci su takav narod, rodeni trgovci koji svoje cijene na prvu predstavljaju i do cetri puta visima od onih koje cete platiti uz samo malo cjenkanja, ako ste vjesti u tom, mogli bi ste dobiti i do 6,7 puta nizu cijenu od prvotne.

Puni dojmova, novih iskustava i nekih novih saznanja o Izraelu odlazimo na spavanje, citamo se s Mrtvog mora i iz Jeruzalema sutra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *