Bili smo: 12. Gusarska bitka u Omišu

Veliku povijesnu bitku – Gusarsku bitku – uprizorilo je u omiškoj gradskoj luci u subotu navečer više od stotinu naoružanih gusara, Mlećana, pripadnika povijesnih postrojbi Kumpanjija iz Blata na Korčuli, Dubrovačkih trombunjera, Uskoka s Klisa i Poljičana iz Društva sv. Jure Priko, a pratilo ju je više tisuća ljudi.

Riječ je o 12. uprizorenju pomorske bitke u kojoj je omiški vladar i knez Malduk Kačić u 13. stoljeću pobijedio Mlečane, na čelu sa zapovjednikom Akoncijem da bi, nakon izvojevane pobjede, Omiš naredio Mlečanima plaćanje u zlatnim dukatima za prolaz Bračkim kanalom. Tako su praktički ciijelo 12. i 13. stoljeće omiški gusari bili vladari mora od Splita do Dubrovnika, a svi brodovi koji su prolazili kraj toga malenog grada na ušću Cetine morali su plaćati danak za slobodnu plovidbu ili riskirati borbu s nemilosrdnim gusarima iz koje su tek rijetki od njih izlazili kao pobjednici.

Svake godine više zainteresiranih gledatelja

Ovogodišnju Gusarsku bitku pratilo je više tisuća Omišana i njihovih gostiju, a direktor županijske turističke zajednice Joško Stella rekao je kako je organizatorima drago što je, iz godine u godinu, više zainteresiranih gledatelja toga povijesno-scenskog uprizorenja gusarske bitke.

“Imamo stotinu sudionika pod oružjem koji se bore, dva velika broda i četiri do šest malih brzih sagitta gusarskih brodova. To je stvarno jedno povijesno-scensko uprizorenje, rijetko i spektakularno na moru, te nadasve zanimljivo. Dokaz tomu je što privlači na desetke tisuća posjetitelja od kojih je sigurno polovica stranaca koji svoj odmor planiraju kada je bitka”, izjavio je Stella.

Pokrovitelj događanja je Grad Omiš, organizator je gradska Turistička zajednica, a sve je počelo još u petak Gusarskim danom kada su se poslijepodne okupiti mali gusari koji su sudjelovali u Dječjim gusarskim igrama, potom su se družili s Kliškim uskocima i pravim gusarima, a nakon svečane povorke na Toreti je Trio Gušt održao koncert. Kliški su uskoci pak sve okupljene podučavali u gađanju mete lukom i strijelom.

Prva žena gradske turističke zajednice Petra Bartulović raduje se što je Gusarska bitka postala tradicija, a istaknula je kako se svake godine trude proširiti tu povijesnu priču o gusarima.

“Jučer smo imali pravi dan malih gusara, a danas će svi posjetitelji moći uživati u ovoj manifestaciji koja je specifična po tome što se odvija na moru u gradskoj luci. Puno je sudionika, a bitka je atraktivna jer u njoj sudjeluju jedrenjaci i drvene brodice što sve zajedno čini spektakl tako zanimljivim”, rekla je Bartulović.

Središnji dio svečanosti počeo je u subotu navečer svečanom povorkom povijesnih postrojba kroz stari dio grada, nastavljen je gusarskom bitka u kojoj, osim povijesnih postrojba, sudjeluju i dva velika jedrenjaka te nekoliko drvenih brodica.

Izvor: HINA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *