7 top savjeta za izbjeci zelucane probleme na putovanjima

Svi smo se bar jednom na putu suocili sa zelucanom virozom, trovanjem, a nerijetko i vecim problemima uzrokovanim hranom. Logicno, ako uzmemo obzir, da prvo bilo gdje da idemo, ce mo tesko naci hranu na kakvu smo navikli, svaka zemlja pa i one nama najblize imaju svoje specificnosti u kulinarstvu, nacine pripreme hrane, zacine i sl.

Kako bi slijedeci put vase putovanje proslo bez zelucanih problema, bez trovanja hranom ili neceg goreg donosimo vam savjete sto ne jesti na putovanjima i kako izbjeci potencialno opasne i kontaminirane namirnice.

1.Voda– bilo gdje da putujete ne pijte vodu iz slavina, bez obzira sto pise da je pitka i sigurna za konzumaciju. Nece vam posebno opteretiti budet, a mozete izbjeci citav niz problema kupovinom flasirane vode.

2. Voce i povrce na trznicama– Znam, meni prvoj divno izgledaju trznice, pogotovo kada sam negdje gdje su drugacije od onih na koje sam navikla, i znam da je tesko odoljeti, ipak, nemojte. Voce i povrce moze imati u sebi i na sebi citav niz bakerija koje uzrokuju tegobe, a kako ga najcesce jedemo termicki ne obradenog, sve to ide direktno u vas zeludac. Ako vam je nuzno kupite ga zapakiranog u trgovinama.

3. Mljeko– u brojnim zemljama je moguce na ulicama i trznicama kupiti mjeko od bakica koje prodaju svoje mljijeko. Simpaticno ih je vidjeti i tesko odoliti. Ali ne, ne i ne. Prvo sto uopce ne znate kakvo je to mljeko, drugo ne znate je li obradivano, trece ne znate koliko dana stoji na ulici. Ne!

4. Ne dovoljno termicki obradena hrana- Dakle sve sto jedete, pogotovo ako kupujete na ulicama nek bude dobro termicki obradeno. Dobro peceno, dobro kuhano, jer termickom obradom gotovo sve bakterije iz zarazno spektra ugibaju.

5. Piletina– Piletinu nemojte jesti cak ni u restoranima, jednostavno je presklona kvarenju, pogodna za razvijanje bakterija, i sigurno najbolja za izbjegavanje.

6. Jaja– jedite samo tvrdo kuhana, nikako drugacije. Mislim da dodatna objasnjenja nisu potrebna

7. Sendvice- na ulici ili iz fast food-ova i slicnih objekata isto zaobidite, ne znate koliko su svjezi, koliko dugo stoje, koliko su vec puta bili podgrijavani itd. Salama, sirevi, salate, sve sto se u sendvicu zapravo nalazi je vrlo podlozno bakterijama i kvarenju.

Ako se pridrazavate ovih sedan savjeta koje smo mi, morali na tegobama nauciti, vase putovanje, bar sto se hrane i zeludca tice ce proci puno lakse i bezbolnije. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *